Începând din 2 aprilie, bucureştenii sunt invitaţi să se implice în cel mai amplu proiect de identificarea a condiţiilor de deplasare pietonală.
Numele campaniei, “Donează 10 000 de paşi pentru oraşul tau!”, este inspirat de distanţa medie pe care trebuie s-o parcurgă un voluntar în munca de cercetare. 10 000 de paşi ne recomandă medicii să facem zilnic, pentru o viaţă activă.
Rezultatele proiectului sunt trei hărţi care vor ilustra situaţia trotuarelor din Bucureşti, raportate la condiţiile minime de calitate prevăzute de lege.
Primele două hărţi vor permite persoanelor în scaun rulant, respectiv persoanelor cu deficienţe de vedere, să-şi planifice călătoriile în Bucureşti în funcţie de gradul de accesibilitate a traseelor pietonale.
A treia hartă va fi de uz general, pentru toate categoriile de pietoni. Cu ajutorul datelor culese, vom face statistici privind situaţia infrastructurii pietonale, foarte utile în procesul de planificare a mobilităţii urbane durabile. De exemplu, vom afla câte tronsoane de trotuare sunt accesibile pietonilor sau câte din călătoriile scurte (mai mici de 3 km) se pot efectua în siguranţă, pe trotuare.
Voluntarii vor identifica tipurile de obstacole întâlnite pe traseele pietonale şi vor înregistra datele prin completarea unui formular şi realizarea de fotografii cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate pentru telefoanele cu sistem de operare Android.
Şoferi sau biciclişti, persoane cu sau fără dizabilităţi, cu toţii suntem pietoni. Din primul an de viaţă, deplasarea pietonală reprezintă cea mai la îndemână şi mai simplă formă de mobilitate. Totuşi, atunci când ne simţim în nesiguranţă sau când simţim că oraşul ne este ostil la pas, renunţăm foarte uşor la acest mod de deplasare. Tocmai de aceea, proiectul este foarte important pentru mobilitatea persoanelor în Bucureşti.
Experţii în mobilitate urbană ştiu faptul că există o interdependenţă între calitatea traseelor pietonale şi congestiile rutiere. De exemplu, transportul copiilor la şcoală cu autoturismele contribuie la creşterea traficului motorizat şi la creşterea numărului de blocaje rutiere. De aceea, un alt studiu va determina câte dintre călătoriile de 1 km, de la locuinţă la şcoli sau grădiniţe, pot fi efectuate în siguranţă, pe trotuare. Părinţii, atunci când au de ales, preferă deplasările cu autoturismele, mai sigure pentru copiii lor, chiar dacă această alegere contribuie la amplificarea problemelor generate de trafic: congestii, poluare, accidente, sedentarism, creşterea costurilor de deplasare etc
De astăzi, toţi cei care doresc “să doneze 10 000 de paşi” se pot înscrie pe lista voluntarilor, urmând ca alegerea zonelor pe care vor să le cerceteze să se facă ulterior, după stabilirea echipelor de coordonare.
Pe lista de coordonatori se pot înscrie grupurile de iniţiativă, asociaţiile, companiile şi instituţiile publice. Deoarece grupurile de iniţiativă civică desfăşoară activităţi la nivel de cartier, acestea au prioritate în alegerea zonei pe care vor să coordoneze voluntarii.
Companiile şi instituţiile publice îşi vor dimensiona zonele de cercetare în funcţie de numărul de angajaţi interesaţi să se implice voluntar în proiect. Companiile şi instituţiile publice pot înscrie doar echipe complete (9 voluntari).
Asigurarea accesibilităţii persoanelor cu mobilitate redusă la spaţiului public şi la sistemul public de transport este un obiectiv al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov. De aceea, proiectul “Donează 10 000 de paşi pentru oraşul tau!” vine în întâmpinarea autorităţilor locale din Bucureşti pentru implementarea măsurilor de accesibilizare a spaţiului public.
Estimăm că acţiunea de cartografiere a obstacolelor aflate pe trotuarele din Bucureşti se va desfăşura la sfârşitul lunii mai, după înscrierea coordonatorilor pentru cele 70 de echipe şi a voluntarilor (aproximativ 630) . Formularele de înscriere pot fi găsite pe site-ul 10000depasi.ro
“Donează 10 000 de paşi pentru oraşul tău” este un proiect de voluntariat iniţiat de asociaţia OPTAR. Aplicaţia proiectului a fost realizată pro-bono de echipa GoldieLab (Hacking for Humanity – mai 2017) iar conceptul campaniei de comunicare a fost realizat de voluntari în timpul evenimentului „8 ore peste program pentru o cauză bună” (martie 2018).
După finalizarea proiectului din Bucureşti, aplicaţia şi conceptul campaniei de comunicare vor fi oferite gratuit oricărei comunităţi sau administraţii care fac dovada că au resursele necesare realizării proiectului în oraşul lor.
Ştirea este comunicatul integral şi oficial Optar.ro